imagen de humo del tabaco, has pensado en dejar de fumar últimamente?
05 desembre 2019#Salut

Has pensat en deixar el tabac últimament. T'animem a conseguir-ho. Tu pots!

Enviat per manager el dj., 05/12/2019 - 18:52
imagen de humo del tabaco, has pensado en dejar de fumar últimamente?

T'expliquem algunes curiositats sobre el tabac.

Sabies que?


La concentració d'alguns elements tòxics de la pol·lució de les ciutats és 400 vegades inferior a la concentració de contaminants que es desprenen del fum del tabac.
Els cigarrets light són igual de perillosos que els normals perquè contenen els mateixos components nocius.
 A part dels cigarrets, la resta de maneres de fumar tabac són igualment addictives i perjudicials per a la salut (puritos, pipa, etc.).
 Estudis recents demostren que, contràriament a la creença existent, el tabac d'embolicar és tan perjudicial com el manufacturat i és més addictiu.
 La síndrome d'abstinència és passatger i desapareix al cap de 2-3 setmanes. Si s'utilitza un tractament farmacològic les probabilitats d'èxit es dupliquen.
 La majoria de fumadors necessiten entre 3 i 5 intents per a deixar de fumar. Les recaigudes formen part del procés.
 Es considera que una persona ha deixat de fumar amb èxit a partir dels 12 mesos d'abstinència absoluta.
 Caure en la temptació de fumar un cigarret durant el procés de deixar de fumar es tradueix en un 80% de probabilitats d'iniciar una recaiguda.
 La nicotina del tabac és tan addictiva com la cocaïna o l'heroïna.
 Les dones fumadores que prenen anticonceptius o estan embarassades multipli - ca els riscos de complicacions a causa del tabac.

 

L'EPIDÈMIA DEL TABAQUISME. DADES ALARMANTS


Es tracta d'un problema de salut pública. El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable als països desenvolupats. A escala mundial, provoca 5,4 milions de defuncions a l'any. A Espanya, el percentatge de fumadors, pròxim al 30%, va disminuint, encara que s'incrementa el consum entre joves i dones. Cada any moren més de 54.000 persones a causa de malalties relacionades amb el tabac.
 

QUÈ ÉS EL TABAC?

El tabac és una planta del gènere Nicotiana tabacum. Conté una elevada concentració d'una substància anomenada NICOTINA, responsable de la dependència física. La forma habitual de consumir aquesta planta consisteix a fumar les seves fulles en forma de cigarrets, als quals s'afegeixen un gran nombre d'additius.
 

HO SAPS TOT SOBRE EL TABAC?

El fum del tabac és una mescla d'aproximadament 4.800 components, 69 dels quals són cancerígens i 250 són substàncies tòxiques. Algunes substàncies s'utilitzen en processos de combustió (butà, hexamina), directament com a combustibles en vehicles (metà, hidracina, metanol), en plàstics (clorur de vinil, fenol), cues (toluenos), pintures (acetones, cadmi, naftalina) o en productes de neteja (amoníac). També conté arsènic, benzè, níquel, poloni i nitrosaminas, entre altres.
 

PER QUÈ ES FUMA?

El tabaquisme és una malaltia crònica de tipus addictiu que es caracteritza per la dependència de la nicotina. Quan es fuma, la nicotina només triga 7 segons a arribar al cervell i produeix l'alliberament d'una substància anomenada dopamina que dóna sensació de plaer. Quan el fumador fa estona que no fuma comença a tenir la síndrome d'abstinència, que és una sensació desagradable que es manifesta amb diferents símptomes: estat d'ànim depressiu, insomni, irritabilitat, ansietat, falta de concentració i augment de la fam. Fumar un altre cigarret suprimeix aquests efectes desagradables i per això es converteix en addictiu.
 

QUINS DANYS PRODUEIX EL TABAC?

Fumar es relaciona directament amb més de 29 malalties. És la causa del 90% de les bronquitis, del 95% dels càncers de pulmó i del 30% de les malalties coronàries. També és un factor causal del càncer d'esòfag, bufeta i laringe.

El fum que es desprèn de la combustió del cigarret és especialment nociu. Per això el fumador passiu també està exposat a la possibilitat de sofrir malalties cardíaques i càncer de pulmó. Els més afectats són els nens, ja que s'incrementen les possibilitats que sofreixin bronquitis, asma, pulmonía i otitis.

 

QUÈ PASSA QUAN DEIXES DE FUMAR?

 

  • Al cap de 20 minutos: la pressió sanguínia i el pols es normalitzen.
  • Al cap de 8 hores: el nivell de monòxid de carboni en sang es normalitza.
  • Al cap de 24 hores: disminueix el risc d'atac al cor.
  • Al cap de 48 hores: s'ha eliminat la nicotina del cos, i l'olfacte i el gust milloren.
  • Després de 3 setmanes: la circulació i la funció pulmonar milloren.
  • Després de 9 mesos: la tos, la fatiga i les dificultats respiratòries desapareixen.
  • Després d'1 any: el risc de sofrir una malaltia coronària es redueix a la meitat.
  • Després de 5 anys: el risc de sofrir càncer de pulmó, de laringe i d'esòfag es redueix a la meitat. El risc de sofrir un atac al cor és similar al dels no fumadors.
  • Després de 10 anys: el risc de sofrir càncer de pulmó és similar al dels no fumadors

 

Font: xarxafarma

Compartir